Business-Tech News

Wat is FTP? Definitie en werking

Wat is FTP? Definitie en werking

FTP staat voor File Transfer Protocol. Het is een standaardprotocol dat wordt gebruikt om bestanden over te dragen tussen computers op het internet. FTP werd oorspronkelijk ontwikkeld in de jaren 70 als onderdeel van het ARPANET-project, dat later uitgroeide tot het moderne internet.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat FTP precies is, hoe het werkt en waarvoor het wordt gebruikt.

Wat is FTP?

FTP is een protocol waarmee bestanden kunnen worden overgedragen tussen computers via een netwerkverbinding. Het maakt gebruik van TCP/IP-protocollen om gegevens te verzenden en ontvangen via poort 21 (of soms poort 22). Dit betekent dat er geen speciale software nodig is om verbinding te maken met een FTP-server – elke computer met toegang tot internet kan verbinding maken met een server die deze service aanbiedt.

Het belangrijkste doel van FTP was oorspronkelijk om bestanden over te dragen tussen verschillende systemen op afstand. Hierdoor konden mensen gemakkelijker samenwerken aan projecten zonder fysiek bij elkaar in dezelfde ruimte te zijn. Tegenwoordig wordt FTP echter ook veel gebruikt voor andere doeleinden, zoals:

– Bestandsoverdracht naar webhostingaccounts
– Back-ups maken van websites of databases
– Updaten van firmware of software op apparaten zoals routers of printers

Hoe werkt FTP?

FTP maakt gebruik van twee soorten communicatiekanalen: de controlekanaal en de gegevenskanaal.

Het controlekanaal wordt gebruikt voor alle communicatie tussen de client en de server, inclusief het verzenden van opdrachten zoals “LIST” (om een lijst met bestanden op te vragen) of “PUT” (om een bestand naar de server te uploaden). Het gegevenskanaal wordt gebruikt om daadwerkelijk gegevens over te dragen tussen de client en de server.

Wanneer een gebruiker verbinding maakt met een FTP-server, moet hij zich eerst aanmelden met zijn inloggegevens. Dit kan worden gedaan via anonieme toegang (waarbij geen wachtwoord nodig is) of door middel van authenticatie met behulp van een gebruikersnaam en wachtwoord.

Eenmaal ingelogd kan de gebruiker navigeren door mappen op zowel zijn eigen computer als die van de server. Bestanden kunnen worden gedownload naar lokale computers of geüpload naar servers, afhankelijk van wat er nodig is.

FTP-verbindingen kunnen ook beveiligd worden met SSL/TLS-codering om ervoor te zorgen dat alle communicatie versleuteld is en niet kan worden onderschept door derden.

Wat zijn FTP-clients?

Om verbinding te maken met een FTP-server heeft u speciale software nodig die bekend staat als een FTP-client. Er zijn veel verschillende clients beschikbaar voor verschillende platforms, waaronder Windows, Mac OS X en Linux.

Sommige populaire gratis clients zijn FileZilla, Cyberduck en WinSCP. Deze programma’s bieden meestal functies zoals:

– Ondersteuning voor meerdere protocollen
– Snelheidsbeperkingsopties
– Automatische herstart na onderbreking
– Drag-and-drop-bestandsoverdracht
– Sitebeheerfuncties

FTP-clients kunnen ook worden geïntegreerd in andere software, zoals webontwikkelingstools of bestandsbeheersystemen.

Wat zijn FTP-servers?

Een FTP-server is een computerprogramma dat draait op een server en de mogelijkheid biedt om verbinding te maken met clients die gebruik willen maken van de diensten van het protocol. Er zijn veel verschillende servers beschikbaar voor verschillende platforms, waaronder Windows, Linux en Unix.

Sommige populaire gratis servers zijn FileZilla Server, ProFTPD en Pure-FTPd. Deze programma’s bieden meestal functies zoals:

– Ondersteuning voor meerdere protocollen
– Gebruikersaccounts beheren
– Toegangscontrolelijsten instellen
– Logboeken bijhouden van activiteiten op de server

Conclusie

FTP is een belangrijk protocol dat wordt gebruikt om bestanden over te dragen tussen computers via internetverbindingen. Het maakt gebruik van TCP/IP-protocollen om gegevens te verzenden en ontvangen via poort 21 (of soms poort 22). FTP-clients worden gebruikt om verbinding te maken met FTP-servers en bestanden over te dragen tussen computers.

Hoewel er tegenwoordig veel alternatieven beschikbaar zijn voor het overbrengen van bestanden – zoals cloudopslagdiensten – blijft FTP nog steeds populair omdat het snel, betrouwbaar en gemakkelijk in gebruik is.

Aalbert, uw gastheer

...

Aalbert van roelvanbeek.nl

Aalbert is een jongeman die van jongs af aan gepassioneerd is door de actualiteit. Hij groeide op met het lezen van kranten en het kijken naar nieuws op televisie, waardoor hij een onverzadigbare nieuwsgierigheid ontwikkelde naar alles wat er in de wereld gebeurt.Na zijn studie journalistiek begon Aalbert zijn carrière als freelancer voor verschillende lokale media voordat hij besloot te gaan bloggen. Met roelvanbeek.nl wilde hij een algemene nieuwsblog maken die voor iedereen toegankelijk en vooral leuk is.